Praktische tips voor op straat
Straatevangelisatie – tips
1.
Doe je voorbereiding vooraf
Een checklist:
- Doe voorbede: bidden vooraf en niet na afloop, zodat je niet op twee fronten hoeft te vechten tijdens de evangelisatie.
- Ruim rotzooi in je leven op: je bent het instrument in gerechtigheid, het gereedschap in Gods handen. Zorg dat je een heilig leven leidt. Belijd zonden, zet angst, twijfel, onzekerheid en ongeloof overboord. Dan kan de Geest gaan stromen.
- Zorg dat je als team (tweetallen) functioneert in eenheid en met wederzijds respect en vertrouwen.
- Kies een geschikte plaats om te gaan evangeliseren: ruimte, mensen, timing.
- Zorg dat je evangelisatiemateriaal hebt om uit te delen of om je verhaal te ondersteunen.
- Verbind je evangelisatiewerk altijd aan de lokale kerk: evangelisatie is slechts het begin. Zorg dat je mensen naar een kerk kan verwijzen.
- Heb een plan klaar voor mensen die Jezus willen leren kennen of meer willen weten: kerk, dopen, mentorschap en discipelschapstraining.
2.
Werk in tweetallen
Twee is het perfecte aantal voor (straat)evangelisatie. Eén persoon kan ook, maar je mist dan wel ondersteuning en back-up. Drie of vier (of zelfs meer) is doorgaans te overweldigend voor je luisteraar. Daarnaast is het niet effectief en efficiënt: er kan maar één iemand tegelijkertijd praten.
De ideale samenwerking: één voert het woord en de ander bidt en/of vult aan. De vuistregel daarbij is dat degene die de openingsvraag stelt, de gespreksleider is.
Ga nooit de woorden van de gespreksleider afvallen of ter discussie stellen. Geef elkaar waar nodig na afloop van een gesprek feedback/verbeterpunten. Wees hierin zo bemoedigend en positief mogelijk; doe nooit het werk van de aanklager!
De gespreksleider houdt de hoofdlijn van het evangelie vast, zodat het verhaal logisch en overtuigend is. De assistent houdt in de gaten of mensen alles begrijpen en luistert of de Heilige Geest woorden van kennis of profetie heeft voor de luisteraar(s).
3.
Wandel in de Heilige Geest
Niet iedereen staat open voor het evangelie, dus laat je leiden naar de juiste persoon. En niet iedereen heeft hetzelfde praatje nodig, dus laat je leiden in de juiste woorden.
Tegelijkertijd zijn er ook veel momenten dat er geen specifieke leiding van de Geest is. Voorkom dan dat je belandt in passiviteit. Blijf in beweging, blijf het evangelie preken, blijf zieken de handen opleggen, etc. Dat is altijd in de wil van God en daar heb je geen speciale leiding voor nodig. Wanneer de Heilige Geest iets bijzonders wil doen, zal Hij dat aangeven. Wees dus gewoon bereid en gehoorzaam: een rollende auto is makkelijker te besturen dan een stilstaande auto.
4.
Blijf bij persoon van vrede
God verbindt je tijdens outreaches vaak aan een persoon van vrede. Een persoon van vrede is iemand die voorbereid is om het evangelie te ontvangen. Een persoon van vrede luistert naar je, is leergierig en neemt de tijd voor het evangelie. Een persoon van vrede heet jou welkom en opent ook vaak zijn huis/netwerk voor het evangelie.
Probeer tijdens je outreach zo’n persoon van vrede te vinden en blijf dan bij hem/haar. In het leven van die persoon en de mensen om hem/haar heen kun je meer vrucht dragen.
Geef niet te veel van je tijd aan mensen die willen discussiëren of in kringetjes rondgaan.
Blijf in beweging tot je persoon van vrede hebt gevonden en geef die persoon je volle aandacht.
5.
Kies de juiste houding
Het evangelie is goed en blij nieuws; straal dus blijdschap uit in je gesprekken.
Het evangelie is een liefdesbrief: straal dus ook liefde en interesse uit.
Het evangelie is een boodschap van vrede, dus vermijd frustratie en ongeduld.
Het evangelie is een zaak van leven en dood: wees ernstig en direct.
Het evangelie is een koninklijke boodschap: wees vriendelijk maar beslist, sta in je autoriteit.
Het evangelie is een revolutionaire boodschap: wees dus vrijmoedig & vurig.
6.
Houd de controle over je gesprek
Jij hebt het initiatief genomen om de straat op te gaan en een gesprek te beginnen. Sta niet toe dat je gesprek verzandt in bijzaken, bijgeloof of menselijke verzinsels, of dat iemand jouw gesprek kaapt met een preek over Mohammed of de evolutietheorie. Als mensen daar zo graag over willen praten, hadden ze zelf op straat moeten gaan staan.
Gebruik je geestelijke autoriteit om het gesprek terug te sturen naar evangelie. Zeg bijvoorbeeld: “Dit vind ik interessant om straks over te praten, maar nu wil ik je het goede nieuws van Jezus vertellen dat je leven gaat veranderen.”
Als je niet je geestelijke autoriteit gebruikt, zullen boze geesten en stoorzenders je gesprekken willen opvullen met nonsens en dat is zonde van je tijd.
Wanneer mensen je niet toestaan het gesprek te leiden, is het tijd het gesprek te beëindigen.
7.
Ga wijs om met discussies
Sommigen mensen zijn oprecht overtuigd van leugens en hebben nog nooit de waarheid gehoord. Anderen kiezen moedwillig voor het verdedigen van leugens en weigeren de waarheid te horen. Beiden groepen kunnen aanvankelijk met dezelfde afwijzing reageren op het evangelie. Hierdoor ontstaat er een discussie waarbij argumenten tegen elkaar worden afgewogen. Deze discussie is in zichzelf niet verkeerd, en kan onmisbaar zijn om iemand te winnen. Zolang een discussie leidt tot meer inzicht en openbaring bij de luisteraar, is het goed. Zodra een discussie vastloopt in herhaling, bespotting en rebellie is het tijd deze te beëindigen.
Het doel van evangelisatie is niet discussies winnen, maar mensen begeleiden in hun keuze.
8.
Preek altijd richting een keuze
Evangelisatie is geen informatievoorziening, maar een oproep tot verandering. De boodschap van het evangelie is: ‘keer je naar God toe, geloof het verhaal van Jezus en ga Hem volgen’.
De inzet van je gesprek is dus niet mensen te vragen wat ze ervan vinden/denken, maar om mensen te vragen zich te bekeren en Jezus te geloven. Als je dat doel helder voor ogen houdt, zal dat je evangelieprediking stroomlijnen.
Mensen willen de keuze voor Jezus doorgaans vermijden: ze willen niet voor of tegen God kiezen. Doe alles wat je kunt, om deze mensen te bewegen hun keuze bewust te maken.
Stel de belangrijkste vraag: “Wil jij hier en nu kiezen voor Jezus?”.
9.
Wees stil en wacht op het antwoord
Wanneer de keuze is overgebracht aan de luisteraar, wordt het tijd om stil te zijn. Stil zijn is voor veel evangelisten het moeilijkste dat er is. Veel evangelisten halen hun luisteraars zelf uit hun overwegingsproces, door alles vol te praten. Mensen worden echter niet gered door onze woorden, maar door hun eigen keuze te maken. Echter willen veel mensen de vraag niet beantwoorden. Het kan ongemakkelijk voelen om de worsteling te zien bij je luisteraar.
Het vereist moed en zelfbeheersing om mensen hierin voor het blok te zetten. Het kan nodig zijn om de vraag nog een (paar) keer te stellen.
10.
Heb een plan voor nazorg
Maak van te voren een plan met wat je doet met verschillende reacties. Probeer sowieso met iedereen contactgegevens uit te wisselen, zodat je op een ander moment door kunt praten.
Mensen die Jezus aannemen: bid met hen het zondaarsgebed, ga ze meteen dopen (indien mogelijk) en vervul ze met de Heilige Geest. Nodig ze uit voor een Alpha Cursus, kerkdienst, huisgroep of event.
Mensen die meer willen weten: geef ze een Bijbel, boekje of uitnodiging mee.
Mensen die (meer) genezing of bevrijding nodig hebben: maak een afspraak.